Selecteer een pagina

Oliebollen en appelbeignets zijn heerlijke lekkernijen die al eeuwen verbonden zijn met de jaarwisseling maar waar komt nou eigenlijk die echte Nederlandse traditie vandaan?

Vroeger was de winter een moeilijke tijd, omdat het koud was en er niet veel eten voor handen was. De diepvries was nog niet uitgevonden en veel levensmiddelen, zoals vlees, konden niet goed gehouden worden.
Daarom mochten mensen in de tijd tussen Kerstmis – Oud en Nieuw – en Driekoningen langs de deur gaan om een goed kerstmis of nieuwjaar te wensen of een lied te zingen. Dan kregen ze bijvoorbeeld een oliebol of een plak kerstbrood.
Helaas zijn deze van origine niet glutenvrij wat voor vele toch erg jammer is.

Wil jij deze jaarwisseling ook genieten van heerlijke oliebollen en appelbeignets? Met het volgende glutenvrije recept kun je zelf heerlijke oliebollen of appelbeignets maken.

Ingrediënten
6 g gedroogde gist
250 ml amandelmelk
2 eieren
250 g kastanje meel
1 tl kaneel
1 tl zout
zonnebloemolie om in te bakken

Voor de vulling (optioneel):
50-70 g rozijnen of krenten, geweld in water en daarna uitgelekt
1 of meer appels, geschild en in plakken gesneden

Voorbereiding

Meng voor het beslag de gist met de helft van de amandelmelk en 1 ei.
Voeg het kastanje meel en de overgebleven beslag-ingrediënten toe en meng goed
door elkaar. Voeg eventueel rozijnen/krenten en/of stukjes appel toe.
Dek de beslagkom af en laat een uur rijzen op een tochtvrije plek. Voor de
appelbeignets laat het beslag rijzen en haal de vervolgens de plakken appel door het
beslag voor het frituren.
Verhit de olie in een frituurpan of ruime pan tot 175ºC (controleer eventueel de
temperatuur met de keukenthermometer).
Schep met een eetlepel bolletjes van het gerezen beslag en laat in de hete olie glijden. Bak ca. 5 olieballen tegelijk in ± 5 minuten goudbruin en gaar. Draai ze om zodra ze aan de onderkant bruin zijn. Let op dat de olie niet te heet is omdat de oliebollen dan te snel bruin worden.

Eet smakelijk!

Please follow and like us: