Detoxcoaches, detoxbegeleiders, detoxrecepten en detoxgoeroes. Het lijkt wel alsof we allemaal van binnen ernstig vervuild zijn en schoongespoeld moeten worden. Is dat zo? Klopt die gedachte wel?

Er is een onderscheid tussen twee begrippen; detox en vasten. Deze worden vaak door elkaar gehaald.

Detox is een proces van het lichaam zelf, uitgevoerd door de hoofdchef detox;
“de lever” en daarnaast de darmen, longen, nieren, lympfe en huid. Daar hoef je dus, gewoonlijk niets voor te doen.

Vasten is het weglaten van voeding en/of vocht. Het weglaten van voeding zal de lever niet aanzetten tot harder werken in zijn detoxprocessen.

De gedachte die ik regelmatig hoor, is dat wij zo af en toe moeten detoxen om onze afvalstoffen op te ruimen. Hoe zie je dat voor je? We lijken te denken dat ons lichaam in onze cellen de uitlaatgassen van de verbranding bewaart en dat wij door extra te gaan drinken onze cellen schoonspoelen. Hmmm…. Kan dat wel?

Het antwoord is nee, dat is onzin. We kunnen door extra water te drinken niet onze bloedvaten, cellen of organen schoonspoelen. Het enige orgaan wat harder gaat werken is de nier. De nieren filteren het bloed en scheiden het water uit. Daarbij worden de nuttige stoffen gerecycled en wat weg kan, wordt afgevoerd.

Wat zijn die afvalstoffen nu eigenlijk? Ik vind de term afvalstoffen een beetje denigrerend. Het lichaam produceert namelijk zelf geen afvalstoffen, er blijven wel reststoffen over bij de verbranding. Die reststoffen worden grotendeels weer hergebruikt en zijn juist zeer waardevol.

Er zijn echter wel stoffen die toxisch kunnen worden, als het lichaam er niet goed in slaagt om bijvoorbeeld hormonen op de juiste manier af te breken. De afbraak van hormonen vindt plaats in de lever met behulp van een aantal hulpstoffen.

Denk dan aan zwavelachtige stoffen zoals je die vindt in broccoli, maar ook aan folaat (uit groenten) en vitamine B12 uit vlees.

We komen ook in aanraking met toxische stoffen van buitenaf. We leven nu eenmaal in een wereld vol met toxische stoffen in de lucht, in het water en in ons voedsel. Daar zal met name de lever mee moeten dealen.

Als je belastende voedingsmiddelen weglaat uit je voeding, kun je daarmee wel de aanvoer van stoffen die de lever moet verwerken, verminderen. Belastende voedingsmiddelen kunnen de darm irriteren. Door deze voedingsmiddelen weg te laten kan de darm helen waardoor er minder belastende stoffen uit onze voeding via het bloed naar de lever vervoerd worden waardoor deze minder hard hoeft te werken.

Er zijn kruiden en voedingsmiddelen die bepaalde leverprocessen ondersteunen. De lever kent twee fases in het detoxproces. In de eerste fase van dit proces werken heel veel enzymen om stoffen van vetoplosbaar, wateroplosbaar te maken. Ieder mens heeft wel een aantal bakfoutjes in het systeem. In dat geval kunnen extra stofjes geen kwaad. Je weet echter nooit van jezelf welk leverenzym bij jou misschien een beetje extra hulp nodig heeft, of wat misschien juist wat afgeremd zou moeten worden. De tweede fase van de lever scheidt de wateroplosbaar gemaakte stoffen uit. Hiervoor zijn vooral veel B vitaminen en mineralen nodig. Je kunt je voorstellen dat het eten van extra veel groenten of het slikken van extra vitaminen en mineralen deze fase van de lever kan ondersteunen waardoor alle processen in het lichaam goed kunnen functioneren.

Conclusie: volwaardig voedsel is de basis van een goed functionerend detoxsysteem. Het gebruik van veel groenten en fruit is hiervan de basis. Vasten is niet hetzelfde als detox, maar kan wel degelijk gunstige effecten hebben. Drink genoeg, maar overdrijf niet. Gebruik je gezond verstand en loop niet achter elke hype aan.

 

Blog: Yvonne van Stigt

Please follow and like us: