Onder een complete maaltijd wordt een maaltijd verstaan die bestaat uit een eiwitbron, koolhydraat verkregen uit groenten, fruit en een vet. Drie belangrijke ingrediënten die wij allemaal nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Eiwitten

Yoghurt, melkproducten (zonder suiker), vlees, gevogelte, vis, schaal-, schelpdieren, kaas, peulvruchten, paddenstoelen (oesterzwammen, shiitake), tofoe en eieren.
Neem minimaal 100 gram per maaltijd.
In plaats van vlees, vis kun je een ei (omelet 2 ei) nemen. Max. 6 ei per week.
Kaas: hüttenkäse, feta, buffelmozzarella, geitenkaas. limburger
Peulvruchten: linzen alle kleuren, kikkererwten, kidney-, wit-, bruin-, limabonen.

note
Vermijd de vette varkensproducten.
Eet maximaal 2x per week vlees
Probeer iedere week (vette) vis te eten. (Vul anders aan met visolie, krill olie of algenolie, vloeibaar of in capsule vorm. Deze vetzuren zijn heel belangrijk voor je stofwisseling, hormonen en hersenfunctie.)

Vetten:

Gebruik gezonde vetten bij de maaltijd.
Warm: olijfolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter).
Koud: lijnzaadolie, pompoenpitolie, walnootolie en extra vierge olijfolie.
Omega 3 rijke oliën zijn Lijnzaad en walnootolie (koud gebruiken)
Als je boter op knacker gebruikt neem dan roomboter of een ander onbewerkt vet.

Groenten/ fruit:

Kies voor (biologische) groenten en fruit van het seizoen. Deze bevatten de meeste voedingsstoffen, geven geen overbodige suikers die we in bepaalde seizoenen niet nodig hebben en zijn voordeliger
Eet iedere dag een appel, liefst een beetje zure (Goudreinet of Granny Smit)
Neem fruit tijdens of na de maaltijd.

Please follow and like us: